top of page

Din essentielle guide til stress

Opdateret: 16. jan. 2023

Alt du skal vide om stress, hvad det er, og hvorfor vi oplever det. Kort fortalt.


Har du også oplevet dårlig søvn i det sidste stykke tid? Eller har du måske svært ved at fokusere på arbejde? Det kan være du ligefrem ikke kan genkende dig selv i øjeblikket.

Så kan det være, at du er stresset. Men hvad er stress egentlig?


Læs om hvad stress er, hvornår, vi oplever stress, og hvad der sker, når vi er stressede.

 

Hvad er stress?

Stress er den reaktion, vi oplever, når vi føler os i fare.

Det er en helt normal og sund reaktion at opleve stress, hvis vores liv er i fare. Er der f.eks en bil, der kører hurtigt i vores retning, så sikrer stress reaktionen, at vi flytter os og undgå at blive kørt over.

Vi har stress til fælles med alle andre dyr, og dens funktion er at beholde os i livet. I naturen sikrer stress, at dyr, der bliver jagtet af et rovdyr, enten kæmper eller flygter, det såkaldte ‘fight or flight’ svar til faren.


Hvornår oplever vi stress?

Selv om vi i nuværende tider sjældent oplever at blive jagtet, og det er ikke ofte, at livet er på spil, oplever vi i højere og højere grad stress i vores liv. Det skyldes, at stress har med vores individuelle oplevelse af situationen at gøre, ikke med den objektive fare. Vi oplever stress, når vi føler os i fare, uanset hvor livstruende situationen objektivt er.


Hvad sker der, når vi er stressede?

Under stress tilstand tager vores sympatetisk nervesystem over. Det sikrer, at kroppen bliver kamp- eller flugtklar (‘fight or flight’ response) ved at dirigere sin energi til kroppens bevægeapparatet. Denne proces resulterer dog også i reducerede fokus på andre kropsfunktioner som feks fordøjelsessystemet.

Når vi er i balance, kan vi finde tilbage til ro og fred efter at have oplevet stress. Vores autonome nervesystem skifter helt automatisk fra stress response styret af det sympatetiske nervesystem til ro tilstanden styret af det parasympatetiske system.

Når det parasympatetisk systemet har styring, så er fokus at sikre velfungerende kropsfunktioner såsom fordøjelsen og andre livsvigtige apparater.


Er stress et problem?

Stress er vores normale og hensigtsmæssige svar til fare. Den har den vigtige rolle at beholde os i livet ved at skabe en automatisk respons i kroppen, der sikrer, at vi enten kæmper eller flygter fra faren.

Stress kan blive til et problem, når vi får oplevelsen af fare for tit og uden at kroppen kan finde tilbage til ro. Når ‘fight or flight’ tilstanden ikke kan slukkes, bliver kroppens ressourcer ved med at blive brugt til at betjene bevægeapparatet og dirigeret væk fra fordøjelsessystem

og andre livsvigtige funktioner. Her oplever vi symptomer af kronisk stress.


Husk det!

Stress er altså en helt naturlig og sund reaktion til oplevet fare. Det er ikke stress i sig selv, der er problematisk, men kronisk stress, dvs når kroppen ikke kan finde tilbage til ro efter at have oplevet stress. Oplever du stress symptomer i længere tid, kan det være en god idé at undersøge mulige teknikker til at finde tilbage til ro og fred.


91 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page