top of page

Giv slip på kontrol og stress af

Opdateret: 1. jun. 2023

Hvordan accept kan være vejen frem, og hvordan du øver dig i den.

stress fri

Når jeg tænker tilbage på de situationer, der har været mest stressende for mig i livet, kan jeg se, at de alle har noget til fælles: jeg havde en følelse af, jeg ikke selv havde kontrol over dem.

Det er tit, at vi oplever omstændigheder, der er ude af vores kontrol. Det kan føles magtløst, og på sigt kan det blive stressende at være i. Der er dog meget, vi kan gøre for at reducere stress og genfinde indre balance. Læs videre om kontrol, og hvordan vi kan navigere de situationer, hvor vi ingen kontrol har.Mangel på kontrol og stress


Som mennesker elsker vi kontrol. Vi lever i den illusion, at vi kan planlægge vores liv, og vi føler os trygge i at have en plan. Men der kan opstå situationer, vi ingen kontrol har over. Det kan være antallet af opgaver på arbejde, at miste et job, en pludselig sygdom eller død i familien eller noget helt andet.


Uanset årsagen kan magtesløsheden ved ikke at føle os i kontrol udløse mange følelser. Vi kan opleve tankemylder, angst og stress. Og når det bliver en vedvarende oplevelse, kan det blive til kronisk stress.


Hvordan takler vi så de situationer, vi ingen kontrol har over, og hvordan undgår vi, at det går ud over vores mentale helbred? Her er mit bedste råd.


Gud give mig sindsro til at acceptere de ting, jeg ikke kan ændre, mod til at ændre de ting jeg kan, og visdom til at se forskellen.


Vurder, hvad du selv har kontrol over


kontrol

Når tankemylderet fylder, stil dig selv spørgsmålet: hvad har jeg selv kontrol over i denne situation? Og hvad har jeg ikke?


Er der for eksempel for mange opgaver på arbejdet, har jeg selv kontrol over, hvordan jeg beslutter at takle det. Jeg kan vælge at tage en masse overarbejde timer og søvnløse natter til at klare alle opgaverne selv. Jeg kan også vælge at kommunikere til min chef, at arbejdsbyrden er blevet for stor, og muligvis aftale en strategi for, hvordan andre kan tage over en del af opgaverne. Jeg kan ikke få opgaverne til at forsvide, men jeg kan selv vælge, om jeg vil løse dem selv eller bede om hjalp.


Det vi har kontrol over har at gøre med os selv og hvordan vi vælger at agere i situationen. Vi har typisk ingen kontrol over selve situationen eller hvordan andre opfører sig i relationen til den.Accepter det, du ikke har kontrol over


Når du har vurderet, du ikke har kontrol over en bestemt situation, er det spild af energi at bruge tankekraft på den. Accept kan være svær, men vi kan blive bedre ved at praktisere den.


Prøv f.eks. dagligt at minde dig selv om sindsrobønnen: Gud give mig sindsro til at acceptere de ting, jeg ikke kan ændre, mod til at ændre de ting jeg kan, og visdom til at se forskellen.


Nogle gange bliver vi fanget i at brokke os over det, vi ikke selv kan ændre, fordi vi mangler bevidsthed om, hvordan vi selv spiller en rolle i situationen. Men vi kan opbygge bevidsthed ved at øve os i det. Se mit blogindlæg om bevidsthed for at læse mere.Konklusion


Følelsen af ikke at være i kontrol kan være stressende. Du kan dog reducere stress ved at anerkende, hvad du har kontrol over, og acceptere hvor, du ingen kontrol har. Sindsrobønnen kan hjælpe med at give slip på det, du ikke kan påvirke, og fokusere på det, du har indflydelse over.


Oplever du også tankemylder om ting, du ikke har kontrol over ? Lad mig høre om dine erfaringer ved at efterlade en kommentar nedenfor.

55 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page